Bevrijding

Dit gedeelte van de website geeft een overzicht van de gebeurtenissen rond de bevrijding. In mei 1945 zijn er, vanwege de hongersnood, voedseldroppingen geweest bij vliegveld Bergen. Na de Duitse capitulatie op 5 mei, zijn de Canadese troepen Alkmaar binnengetrokken op 8 mei 1945. De uittocht van de Duitsers begon en collaborateurs en moffenmeiden werden opgepakt. De Canadese troepen geven ook een demonstratie van hun legermaterieel op het grasveld in het Rembrandtkwartier. Gebruik de links "lees  verder" voor de volledige verhalen.  Gebruik ook de krachtige zoekfunctie, rechts boven in de menubalk.

Laatste dagen voor de bevrijding van Alkmaar 

Voorafgaand aan de intocht van de Canadezen in Alkmaar op 8 mei 1945, waren er in Alkmaar nog besprekingen met de Duitsers. Zo werd er eind april 1945 door de BS onderhandeld met de SD voor het vrijlaten van gevangenen en met de Ortskommandant Majoor A. Schauss voor het overgeven van zijn troepen aan de BS. Ondanks dat de onvoorwaardelijke capitulatie van de Duitsers op 4 mei 1945 is getekend, houden de Duitsers in Alkmaar nog steeds de hakken in het zand.

Schietpartij van 6 mei 1945 

In de nacht van zondag 6 mei 1945 op maandag 7 mei 1945 werden drie leden van de Binnenlandse Strijdkrachten beschoten door dronken Duitsers. 

SS-ring

Tijdens een opening van de bunker kwam er een mevrouw met een gift bij de bunker. Het was een SS-ring die zij van een Duitser in haar hand gedrukt had gekregen op zijn terugtocht naar de Heimat. De ring heeft inmiddels een plekje in het museum gekregen. 

Voedseldroppingen op vliegveld Bergen 2, 3, 5, 6 en 7 mei 1945

Het is april 1945 en de oorlog loopt op zijn einde. Het zuiden van Nederland is al bevrijd, maar westelijk Nederland nog bezet. Het leven daar in de steden is verschrikkelijk, want het is koud en er is een enorm tekort aan brandstof en voedsel. In de hongerwinter zijn dan al zo'n 17.000 mensen overleden door honger en kou. Hulp voor Alkmaar komt onder andere in de vorm van voedseldroppingen op vliegveld Bergen in mei 1945.

Zweedsche wittebrood

“Zweedsche wittebrood” is de benaming van het witbrood, dat aan de mensen in West-Nederland werd gegeven gedurende de hongerwinter. Op 27 februari 1945 begon de verdeling van 800 gram witbrood per persoon, samen met 125 gram Zweedse margarine. 

Opbrengen collaborateurs

Naar schatting was 5% van de Nederlandse bevolking tijdens WO2 collaborateur. In mei 1945, direct in de nasleep van de oorlog, werden deze personen gearresteerd. 

Moffenmeiden

Naar schatting hebben tijdens de bezettingsjaren zo'n 140.000 vrouwen relaties aangeknoopt met een Duitser. En uit die relaties werden tussen de 13.000 en 15.000 kinderen geboren. Tijdens de bezetting was het beeld van deze jonge meisjes en vrouwen niet best. Ze zouden hun land verraden, nazisympathieën hebben, uit zijn op geld en luxe of gewoon een moraal van niks hebben; vrouwen van lichte zeden die zich aan de vijand verkochten.

Canadese Legeronderdelen geven demonstratie 25 mei 1945

Op vrijdagmiddag 25 mei 1945 geeft de Canadese bevrijder een  demonstratie door zijn  legeronderdelen op het open terrein bij de Ferdinand Bolstraat in het Rembrandtkwartier. Toespraken worden gehouden en een variatie aan voertuigen wordt gedemonstreerd voor de Alkmaarse bevolking.

TIP

Gebruik de krachtige zoekfunctie van de site - zie rechts boven in de menubalk