Mobilisatie

Deze sectie van de website bevat vele verhalen over Alkmaar tijdens de mobilisatie. Er was een luchtverdedigingsgroep in Alkmaar gestationeerd en er waren enkele kazernes gebouwd in de stad en was het Nederlandse vliegveld Bergen dichtbij. Gebruik de links "lees  verder" voor de volledige verhalen.  Gebruik ook de krachtige zoekfunctie, rechts boven in de menubalk.

Luchtverdedigingsgroep Alkmaar

Tijdens de mobilisatie in 1939 waren onderdelen van de luchtverdediging in Alkmaar gestationeerd.

Oorlogsgraven St. Barbara Alkmaar

Op de katholieke begraafplaats St. Barbara in Alkmaar zijn acht oorlogsgraven te vinden. Vier daarvan waren soldaten van het Nederlandse leger, gesneuveld tijdens de Duitse inval in 1940, twee  BS'ers  in 1945 neergeschoten, een omgekomen in het verzet en een omgekomen in Duitsland.

Verduisteringsmaatregelen

De Nederlandse Vereniging voor Luchtbescherming stelde zich ten doel de zelfbescherming door de bevolking bij luchtaanvallen. De Luchtbeschermingsdienst neemt op 28 mei 1939 haar intrek in het Waaggebouw.  Naast de Luchtbeschermingstaken werden tijdens de bezetting verduisteringsmaatregelen door de bezetter ingevoerd. 

Patat in Alkmaar

De in Alkmaar gelegerde Brabantse en Limburge soldaten moesten hun geliefde frieten ontberen. Visbakkerij Visjan aan de Platte Stenenbrug haakte hier handig op in en begon met het bakken van frieten.

Michel de Lang

Direct bij de aanvang van de tweede wereldoorlog kwam de geboren Alkmaarder Petrus Nicolaus Mattheus Michel de Lang om het leven. Korporaal de Lange is gesneuveld bij Lilikhoven, tijdens de verdediging van een brug over het Julianakanaal op 10 mei 1940. 

Vliegveld Bergen

Vanaf het moment dat in 1933 Hitler in Duitsland aan de macht komt, begint men zich in Nederland, net als in andere Europese landen, zorgen te maken over vrede en veiligheid. Daarom wordt besloten de luchtstrijdkrachten, die tot dan toe op Vliegbasis Soesterberg zijn ondergebracht, te decentraliseren. De Gemeente Alkmaar schrijft op 26 september 1935 een brief naar de minister van Waterstaat. In deze brief wordt een voorstel gedaan om een vliegveld bij Alkmaar aan te leggen. 

Marinesteunpunt Alkmaardermeer

 

TIP

Gebruik de krachtige zoekfunctie van de site - zie rechts boven in de menubalk.