Afkortingen en begrippen
A
Abwehr
Duitse militaire inlichtingendienst tijdens WO1 en WO2. Vanaf 1935 onder leiding van Admiraal Wilhelm Canaris. Duitse geheime dienst tijdens WO2, die als taak had informatie te vergaren in binnen- en buitenland, ook bezig met (contra-)spionage. De organisatie was vaak in strijd met andere geheime diensten zoals SD en Gestapo.
Aktion 1005
Duitse geheime operatie om de sporen van massavernietiging in het oosten van Europa uit te wissen. De slachtoffers van de Einsatzgruppen en vernietigingskampen werden opgegraven uit massagraven en vervolgens verbrand.
Aktion Reinhard
De geheime operatie van de nazi's om de Joden uit het Generalgouvernement om te brengen in de vernietigingskampen Belzec, Sobibor en Treblinka. Genoemd naar Reinhard Heydrich.
Anschluss
Duitse term voor de aansluiting van Oostenrijk aan Nazi-Duitsland, maart 1938, waarmee Oostenrijk deel ging uitmaken van het Groot-Duitse Rijk.
Antisemitisme
Benaming voor de vijandige houding ten opzichte van joden op grond van vooroordelen.
Arbeitseinsatz
Inschakeling in de Duitse oorlogseconomie van arbeiders uit de bezette gebieden tijdens WO2.
Ardennenoffensief
Laatste grootschalige Duitse offensief; december 1944 - januari 1945.
Ariërverklaring
Een niet-jood verklaring.
Arisch ras
Pseudo-wetenschappelijk begrip uit de 19e eeuw, overgenomen door de Nazi’s als het meest superieure menselijke ras. Het Arische ras is oorspronkelijk een aanduiding voor de Indogermanen die enige duizenden jaren geleden, voor het begin van onze jaartelling, Europa vanuit het oosten bevolkten. De term groeide uit tot een racistische aanduiding waarop de nazi's hun rassenleer baseerden.
ASDIC
Allied Submarine Detection Investigation Committee. Door de Britten gebruikt systeem om Duitse onderzeeërs op te sporen.
Ashcan
Amerikaans detentiekamp voor hooggeplaatste Duitsers. Het kamp, opgericht eind WO2, bevond zich in het Luxemburgse stadje Mondorf-les-Bains in het Palace Hotel. Tussen mei en augustus 1945 werden hier topnazi's en hoge legerofficieren gevangenen gehouden, in afwachting van het Neurenberg proces.
Atlantikwall
Of Neue Westwall zoals de linie eerst werd genoemd, is de Duitse verdedigingslinie langs de Atlantische kust, die moest bestaan uit 15.000 bunkers, versterkt met vele extra hindernissen, bedoeld om een eventuele geallieerde invasie op de kust af te slaan. De linie liep van Noorwegen tot de Spaanse grens en werd, vanaf december 1941, gebouwd door de Organisatie Todt.
Aussenlager
Buitenkamp van een concentratiekamp op enige afstand gelegen van een groter concentratiekamp, het Stammlager.
Ausweis
Door Duitsers verstrekt document waarmee de houder toestemming kan aantonen, om op een bepaalde plaats of gedurende een bepaalde tijd, ergens aanwezig te mogen zijn.
Avondklok
Verbod om zich 's avonds of 's nachts op straat te bevinden.
B
Babi Jar
Ravijn in het noordwesten van Kiev. Eind september 1941 werden hier bijna 34 duizend Joden vermoord door het Duitse Sonderkommando 4a onder leiding van Paul Blobel.
Bahnschutzpolizei
Spoorwegpolitie in het Derde Rijk. Net als diverse andere politie-onderdelen maakte de spoorwegpolitie deel uit van de Ordnungspolizei.
Bazooka
Amerikaans anti tankgeschut in de vorm van een lange buis, dat door 1 man kan worden gedragen en vanaf de schouder wordt afgevuurd. Britse tegenhanger is de PIAT; de Duitse tegenhanger de Panzerfaust of Panzerschreck.
BS
Binnenlandse strijdkrachten, opgericht 5 september 1944, bundeling van de drie gewapende verzetsorganisaties: LKP, OD en RvV.
Blitzkrieg
Zeer snel verlopende veldtocht. Lucht- en grondstrijdkrachten werken nauw samen. Voor het eerst toegepast door de Duitsers bij de inval in Polen, september 1939.
Blut und Boden
Term waarmee Hitler aanduidde dat mensen van Duitse afkomst (Duits bloed) het recht hebben op Duitse bodem te wonen.
Bocage
Het karakteristieke heggenlandschap van Normandië. Dit landschap vertraagde de opmars van de Geallieerde troepen na D-day zeer en kostte hen vele slachtoffers omdat de heggen zeer goed verdedigbaar waren en derhalve stuk voor stuk veroverd dienden te worden op de Duitsers.
Bomber Command
Onderdeel van de RAF dat zich met strategische en tactische bombardementen bezighield.
Brisantbom
Hoog explosieve bom met scherfwerking. Frans: briser = verbrijzelen. Soms voorzien van tijdontsteking c.q. vertragingsmechanisme.
Brisantgranaat
Projectiel met krachtige springlading, afgeschoten uit geschut .
Bruggenhoofd
Een aan de andere kant van een obstakel veroverd stuk land waaruit de aanvaller zijn aanval verder kan voortzetten.
Bruine huis
Verenigingshuis van de Nationaal-Socialistische Beweging
Bruinhemden
Bijnaam voor de leden van de SA, de para-militaire knokploegen van de NSDAP, vanwege de bruine kleur van hun uniformhemden.
Buchenwald
Een in 1937 opgericht concentratiekamp, bij het plaatsje Weimar.
BBO
Bureau Bijzondere opdrachten, opgericht, 15 maart 1944, als opvolger van de MID (Militaire Inlichtingen Dienst).
(N)BS
(Nederlandse) Binnenlandse Strijdkrachten: samenvoeging, onder bevelvoering van Prins Bernhard, van de drie erkende verzetsorganisaties: Landelijke knokploegen (LKP), Raad van Verzet (RvV) en Ordedienst (OD).
C
CCD
Crisis Controle Dienst (CCD of C.C.D.), eerder Centrale Crisis Controle Dienst (CCCD). Een Nederlandse overheidsdienst die in 1934 werd opgericht en tot 1954 bleef bestaan. Hield vooral toezicht op de handel in schaarse goederen. Gedurende de bezetting van Nederland door de Duitsers had de dienst onder meer de taak om de wijdverbreide zwarte handel te bestrijden.
Strenge controles werden door de CCD uitgevoerd tijdens het binnenhalen van de oogst. Wie betrapt werd op zwarte handel kon op een zware straf rekenen.
Ook de verzameling en distributie van uitgeworpen levensmiddelen in mei 1945 stond onder controle van de CCD. In 1954 werd de CCD vervangen door de Algemene Inspectiedienst (AID).
Collaborateur
Nederlander die Duitsers hielp om zo de eigen situatie te verbeteren. Handelde met de nazi's of verraadde ondergedoken Joden tegen betaling of om zelf te worden gespaard. Naar schatting was 5% van de Nederlandse bevolking tijdens WO2 collaborateur.
Concentratiekamp
interneringskamp bedoeld voor de vijanden van het Derde Rijk. De bouw van concentratiekampen begon nadat Hitler aan de macht kwam. Er waren verschillende typen: werkkampen, gevangenissen en dodenkampen.
Collaboratie
Medewerking vanuit de bevolking aan de bezetters, meer in het algemeen samenwerking verleend aan de vijand door zogeheten collaborateurs.
Conventie van Genève
De verzamelnaam voor vier verdragen die in Genève zijn geformuleerd en die, onderdeel uitmakend van het internationaal recht, de rechtsregels bepaalt voor oorlogstijd. Deze verdragen hielden zich onder andere bezig met de behandeling van oorlogsslachtoffers en gewonde soldaten, de erkenning van het Rode Kruis als beschermd orgaan in oorlogstijd, rechtsregels bij oorlogen op zee, bescherming van krijgsgevangenen en burgers in oorlogstijd.
D
D-Day
De dag dat de invasie van West-Europa plaatsvond, 6 juni 1944. De geallieerden landden op vijf plaatsen op de Normandische kust om hun opmars naar Nazi-Duitsland te beginnen.
Hoewel D-Day vaak als Decision Day wordt vertaald, is dit niet geheel correct. De D staat gewoon voor Day, in het militaire jargon wordt namelijk gesproken van een operatie op Dag D, beginnend op Uur U.
Dachau
Stad in de deelstaat Beieren waar de nazi’s hun 1ste concentratiekamp oprichtten.
DAK
Deutsches Afrika Korps. Duits expeditieleger. In 1941 uitgezonden om de Italianen bij te staan in hun woestijnoorlog in Noord-Afrika. Het DAK boekte veel succes onder het bevel van Erwin Rommel.
DAP
Deutsche Arbeiters Partei, partij in 1919 opgericht. De uitgangspunten van de partij hadden alle van doen met het vermeende verraad achter de frontlinie in WO1 door de joden en de marxisten.
Hitler werd lid van de partij toen hij als militair verbindingsman onderzoek deed naar extreem-rechtse partijen in het na-oorlogse Duitsland. Hitler zorgde er uiteindelijk ook voor dat de partij haar naam veranderde in Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiders Partij.
Denazificatie
De bestraffing van nazi-misdadigers en verwijderen ervan in het openbare bestuur na WO2 in Duitsland.
Deutsche Ahnenerbe
Ideologisch instituut van de SS, opgericht in 1935 door onder andere Heinrich Himmler als een studiegezelschap dat onderzoek deed naar en de kennis verbreidde over de voorouderlijke erfenis (Geistesurgeschichte, zoals de Duitsers het noemden) van het Arische Ras. Ze zochten wetenschappelijk, archaeologisch en antropologisch bewijs dat het Arische ras superieur was aan de andere rassen.
Deutscher Luftsportverband (DLV)
Een samenvoeging, die plaatsvond in 1933, van vier verschillende luchtvaartbewegingen met het doel één groot militair vliegersverband te creëeren. Dit vliegersverband was de logische voorganger van het later door Hermann Göring geleide rijksluchtvaartministerie.
DNB
Death Non Battle, gestorven, maar niet door oorlogshandelingen.
DOI
Died Of Injuries, gestorven door verwondingen.
DOW
Died Of Wounds, gestorven door verwondingen.
Distributie
Door overheid opgelegde maatregelen wanneer eerlijke verdeling van goederen onder de bevolking, door middel van rantsoenering, noodzakelijk zijn.
D-Day
Op 6 juni 1944 landden geallieerde troepen op de Normandische kust. De D is een militaire aanduiding voor Day; onterecht wordt er wel eens Decision-Day van gemaakt. De term D-day wordt gebruikt om respectievelijk de dag aan te duiden waarop een militaire operatie zal plaatsvinden.
Derde Rijk
Hitler riep in 1933 het Derde Rijk uit toen hij de macht kreeg. De term komt uit het boek Das Dritte Reich van Arthur Moeller van den Bruck uit 1923. Het eerste rijk was het Heilige Roomse Rijk, het tweede het Duitse Keizerrijk van 1871 tot 1918.
Dodenmarsen
Op het eind van de oorlog werden door de nazi's gevangenen van concentratiekampen verplicht tot zogenaamde dodenmarsen om de sporen van de concentratiekampen uit te wissen. Gevangenen moesten van het ene kamp naar het andere kamp lopen, maar ook naar de Oostzee, waar ze de zee in werden gedreven en doodgeschoten. De Duitsers hoopten zo dat de lichamen nooit gevonden zouden worden. Naar schatting kwamen een kwart miljoen mensen om het leven tijdens deze marsen.
Dolle dinsdag
Term uit WO2 als aanduiding voor dinsdag 5 september 1944. Op die dag speelden zich in heel Nederland emotionele taferelen af naar aanleiding van de berichten dat het land nu elk moment bevrijd kon worden van de Duitse bezetting. De geallieerden hadden in de voorgaande dagen in hoog tempo terrein gewonnen.
Driehoek op kleding
Op de kleding van gevangen van de nazi’s, werd met een gekleurde driehoek de reden van gevangenschap aangegeven.
- Rood: Communist of verzetsstrijder
- Groen: Crimineel
- Paars: Gelovigen die bezig waren hun geloof uit te dragen zoals Jehova’s
- Bruin: Zigeuners
Blauw: Emigranten die volgens de nazi's nutteloos voor het Rijk waren.
Zwart: A-socialen: prostituees, alcoholisten, werk- en dienstweigeraars.
E
Einsatzgruppen
Speciale eenheden samengesteld uit verschillende SS en politiediensten onder supervisie van het Reichssicherheitshauptamt (RSHA). Einsatzgruppen werden ingezet tijdens de Duitse invasie van Polen in 1939 en tijdens operatie Barbarossa in 1941. Deze eenheden hadden in 1939 de opdracht om de Poolse intelligentsia te elimineren. In de Sovjet-Unie werden Einsatzgruppen ingezet om politieke en raciale vijanden van het Rijk, waaronder joden, zigeuners en communisten, te executeren.
Endlösung
Eufemistische term, letterlijk eindoplossing, waarbij met oplossing bedoeld werd de oplossing voor het Jodenprobleem zoals dat door de nationaal-socialisten was geconstateerd. De Endlösung zou uiteindelijk vorm krijgen in de pogingen van de nazi's om het gehele Joodse volk in Europa uit te roeien in speciaal daarvoor ingerichte vernietigingskampen.
Engelandvaarders
Bijnaam voor Nederlandse mannen die voor en tijdens WO2 Engeland probeerden te bereiken over zee om vanuit daar de Duitsers te bevechten. Velen stierven tijdens de overtocht die soms zelf in kano's werd ondernomen. De meeste Engelandvaarders konden via radio Oranje hun veilige aankomst aan het thuisfront laten horen via codewoorden.
Englandspiel
Het spel van spionage en contra-spionage, gevoerd tussen de Britse Special Operations Executive (SOE) en de Nazi's.
Enigma
Cryptografische (de)coderingsmachine. In gebruik bij de Duitsers gedurende de oorlog. Enigma werd gekraakt door de Engelsen, geholpen door de Polen, waardoor veel Duitse (militaire) informatie bij hen vooraf bekend was.
ETO
European Theater of Operations. Het strijdtoneel in Europa.
Einsatzgruppen
Mobiele doodseskaders bestaande uit leden van de Sipo, SD, Orpo en Waffen-SS, die de Wehrmacht volgden in het spoor van haar opmars. Deze eenheden werden ondersteund door de Duitse militaire politie en/of vrijwilligerseenheden. Hun slachtoffers, hoofdzakelijk Joden, werden geëxecuteerd en in massagraven gedumpt. Naar schatting werden één miljoen Joden op deze manier gedood.
F
Fallschirmjäger
Duitse parachutisten van de Luftwaffe.
Fascisme
De oorspronkelijke naam van de antidemocratische politieke beweging in Italië onder leiding van de dictator Benito Mussolini. Mussolini was leider van Italië van 1922 tot 1943. Tegenwoordig is fascisme een veelgebruikte term voor antidemocratische politieke stromingen. Ook het Duitse nationaalsocialisme wordt in de geschiedenis wel eens fascisme genoemd.
Februaristaking
Anti-Duitse manifestatie in Nederland gedurende op 25 en 26 februari 1941. De aanleiding voor deze manifestatie was de gewelddadige razzia door de WA en Duitse soldaten in de Joodse buurt van Amsterdam.
Feuerschutzpolizei
Brandweer- en politiedienst in het Derde Rijk. Net als andere politie-onderdelen maakte de Feuerschutzpolizei deel uit van de Ordnungspolizei.
Flak
Flieger/ Flugzeug Abwehr Kanone. Duits luchtafweergeschut.
Flying Fortress
Bijnaam voor de Amerikaanse B-17 bommenwerper, vanwege zijn zware (verdediging) bewapening.
Freya
Duitse lange afstandsradar, vernoemd naar een Germaanse godin. Werd gebruikt als vroeg waarschuwingssysteem voor naderende geallieerde bommenwerpers. Kon bommenwerpers al zien bij de start.
Führer
Duits voor leider. Hitler was de führer van nazi-Duitsland.
G
Grune Polizei
Om de bevolking in het gareel te houden was er de Ordnungspolizei, vanwege de groene uniformen meestal Grüne Polizei genoemd.
Geallieerden
Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, Italië en Japan gedurende WO 2.
GDN
Geheime Dienst Nederland (inlichtingendienst van de illegaliteit).
Gee
Geallieerd radio geleide systeem om bommenwerpers naar het doel te geleiden.
Gestapo
Geheime Staatspolizei, de geheime politie in het Derde Rijk.
Getto
Grotendeels van de buitenwereld afgescheiden stadswijk voor Joden. Het aanstellen van getto's had als doel om Joden uit het dagelijkse leven te weren. Vanuit getto's konden Joden bovendien gemakkelijker gedeporteerd worden naar de concentratie- en vernietigingskampen. Ook bekend als 'Judenviertel' ofwel 'Joodse wijk'.
Groot-Duitsland
Een Duitsland met zodanige grenzen dat alle Duitssprekenden binnen die grenzen kunnen wonen. Streven van de Nazi-partij.
H
Holocaust
Massale vernietiging van het Joodse volk.
H2S
Doelopsporingsradar aan boord van een bommenwerper.
Hakenkruis
Een door Adolf Hitler ingevoerd symbool voor het nationaal-socialisme. Van oorsprong is het een oud symbool voor vuur en zon.
HEAT
Hoog explosieve anti-tank granaat. Bestemd om bepantsering te doorboren. Gebruikt in een bazooka of panzerfaust.
Heer
Duitse landmacht, naast de Luftwaffe en de Kriegsmarine onderdeel van de Duitse Wehrmacht.
Heeresgruppe
Was de grootste Duitse grondformatie en was direct ondergeschikt aan het OKH. Een Heeresgruppe opereerde in een groot gebied en kon een paar 100.000 man groot worden.
Herrenvolk
Term uit de Nazi rassenleer. Volk dat zich verheven voelt boven andere volkeren.
Hitlerjugend
Nationaal-socialistische Duitse jeugdorganisatie waar jongens van 14 tot 18 jaar militaire discipline en gehoorzaamheid werd aangeleerd en waarbij fysieke kracht werd ontwikkeld. De Hitlerjugend werd in 1926 opgericht en was vanaf 1936 de enige legale jeugdorganisatie in het Derde Rijk. Tevens de benaming van de 12e SS panzerdivisie.
Holocaust
Aanduiding voor de vernietiging van het Europese Jodendom door de nazi's. Holokauston is de Griekse benaming voor een geheel verbrande offergave.
Hongerwinter
Benaming voor de winter van 1944–1945 in Nederland. Noord-Nederland was nog niet bevrijd van de Duitse bezetting en werd geteisterd door een stagnerende energievoorziening, voedseltekorten en een koude winter.
Horsa
Zweefvliegtuig door de geallieerden gebruikt bij luchtlandingsoperaties voor het vervoeren van soldaten en rijdend materieel.
Houwitser
Ook bekend als Haubitze (Du) of Howitser (En). Houwitser is een krombaan geschut. Schiet dus met een kromme baan en heeft daardoor een minder grote reikwijdte. Deze kan voor een 155mm houwitser toch nog bij 18 km liggen
I
IFF
Identification Friend-Foe, kleine zender aan boord van een vliegtuig om de radar operator aan de grond te laten weten of een toestel vijandig is of niet.
IJzeren Kruis
Duitse militaire onderscheiding, vertaling vanuit het Duits.
Incendiary munitions
Brandstichtende ammunitie. Napalm, termiet en witte fosfor.
Infanterie
Het voetvolk van een leger (infanterist).
Inflatie
Een langdurig economisch proces van algemene prijsstijging en geldontwaarding (koopkrachtdaling van het geld).
Inkwartiering
Het onderbrengen van soldaten bij particulieren.
Interbellum
Het tijdvak tussen WO I en WO II.
Inundatie
Het met opzet onder water zetten van land met als doel de opmars van de vijand te verhinderen of te vertragen.
J
Jager
Ook jachtvliegtuig genoemd, gevechtsvliegtuig. Men onderscheidt jachtvliegtuigen voor luchtverdediging (bewapend met boordkanon en/of meegevoerde geleide raketten) en voor tactische doeleinden (bewapend met bommen (nucleaire of conventionele] of raketten). De toestellen voor tactische doeleinden worden ook wel jachtbommenwerpers of jagerbommenwerpers genoemd, omdat het bommenwerpers zijn met de snelheid en wendbaarheid van jachtvliegtuigen.
Jodenvervolging
Een door de nazi’s opgelegde actie om Joden het leven moeilijk te maken, actief te vervolgen en zelfs uit te roeien.
Joodse Raad
Tijdens de bezetting een door de Duitsers ingesteld joods bestuur, dat onder andere mee moest werken aan de deportatie van joodse Nederlanders.
Jeugdstorm
Jeugdafdeling van de NSB.
Jodenster
Kenteken dat Joden in Duitsland en bezet gebied moesten dragen tijdens WO2. De verplichting gold voor Joden boven de leeftijd van zes jaar in bijna het gehele door de nazi's bezette Europa, met uitzondering van Finland, Noorwegen, Denemarken en Vichy-Frankrijk.
K
Kaliber
De inwendige diameter van de loop van een stuk geschut, gemeten bij de monding. De lengte van de loop wordt vaak aangegeven in het aantal kalibers. Zo is bv de loop van het kanon 15/24, 24×15 cm lang.
Kamikaze
Een kamikaze-piloot stortte zich met bommen aan boord op het vijandelijk doel, met name op Amerikaanse schepen. Men deed dit voor de goede zaak en een mooiere dood was niet denkbaar. Enkele duizenden kamikaze-piloten vonden zo de dood.
Kampfgruppe
Tijdelijke militaire formatie in het Duitse leger, samengesteld uit verschillende specialismen (pantsereenheden, artillerie, infanterie, anti-tankwapens en soms ook genie) met een speciale opdracht binnen het slagveld. De Kampfgruppen werden meestal genoemd naar de commandant van het verband.
Kapo
Een Kapo was een gevangene in een concentratiekamp van nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, die als taak had op de andere gevangenen toe te zien. Een Kapo moest voor de SS het werk van de gevangenen begeleiden en hij was verantwoordelijk voor hun resultaten.
Karabijn
Een al dan niet automatisch wapen met een geringer ballistisch vermogen dan een geweer van hetzelfde kaliber, veroorzaakt door een kortere loop. Het effectief vuur varieert van 200 tot 300 meter.
Kettenhunde
Bijnaam voor Duitse Feldgendarmes. Deze gendarmes droegen een metalen halsketting met daaraan een plakkaat waarop 'Feldgendarmerie' vermeld stond.
KIA
Killed in action, gedood in de strijd.
KIAS
Killed in Action, lost at sea, gedood in de strijd, vermist op zee.
KIMAC
Killed In Mid-Air Collision
King Kong
Nederlandse (dubbel) spion. Echte naam Christiaan Lindemans (1912-1946), vermeende rol bij het mogelijke verraad bij Market Garden en zijn relatie met Prins Bernhard.
Knijpkat
Zaklantaarn die werkt op een dynamo die aangedreven wordt door voortdurende knijpbewegingen. Bij iedere kneep produceert de knijpkat een geluid dat lijkt op het jammeren van een kat.
KNIL
Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (1830-1950). Benaming van het Nederlandse leger in Indonesië.
Kommandobefehl
Op 18 oktober 1942 vaardigde Adolf Hitler het Kommandobefehl uit. Dit hield in dat leden van geallieerde commando's en luchtlandingstroepen direct gedood moesten worden of overgedragen moesten worden aan de Sicherheitsdienst (SD).
Kompanie
Maakte meestal deel uit van een Bataillon of een Abteilung en bestond uit een aantal Züge. In theorie bestond een Kompanie uit 100 - 200 man.
Korps
Bestond meestal uit tussen de twee en vijf Divisies en was meestal ondergeschikt aan een Leger. In theorie bestond een Korps uit 40.000 - 60.000 man.
Kriegsmarine
Duitse marine, naast de Heer en de Luftwaffe onderdeel van de Duitse Wehrmacht.
KRIPO
Kriminal Polizei, de burgerrecherchedienst van Nazi Duitsland.
Kristallnacht
De nacht van het gebroken glas van 9 op 10 november 1938, waarin meer dan 1000 Duitse synagogen in brand werden gestoken. 7000 winkels en bedrijven van joden werden vernield. Tienduizenden joden werden opgepakt. De naam Kristallnacht komt van het vele gebroken glaswerk van die nacht.
Kruiser
Snelvarend oorlogsschip van 8.000-15.000 ton, geschikt voor diverse taken als verkenning, verkenningsafweer en konvooibescherming.
L
Landdag
De volksvertegenwoordiging van een Duitse deelstaat.
Landstorm
Vóór WO2 de benaming voor verschillende, uit vrijwilligers bestaande formaties van de landmacht in Nederland. De Landstorm werd kort na de Duitse inval in 1940 door de bezetter ontbonden.
Landstorm Nederland
Een tijdens de Duitse bezetting in Nederland gelegerde territoriale eenheid van de Waffen-SS, dat voornamelijk bestond uit Nederlandse vrijwilligers. Zij werd in maart 1943 ingesteld onder de naam Landwacht, maar toen later in het jaar een organisatie onder de naam Landwacht Nederland werd opgericht, werd haar naam gewijzigd in Landstorm. De Landstorm is aan het front tegen de geallieerden ingezet. De grootste omvang heeft 8.000 man bedragen.
Landwacht
Tijdens de bezetting gewapende NSB'ers met politiebevoegdheden.
Lazarettschiffverband
Een Duits verband in bezet Nederland dat bestond uit in beslag genomen mijnenvegers en sleepboten. De taak van het verband was om gecrashte vliegers uit zee op te pikken. Per januari 1941 werd het verband omgezet in de Nederlandse Zeereddingsdienst.
Lebensborn
Programma van de SS met als doel het kweken van een Arisch superras. In speciale pleeghuizen werden Arische vrouwen bevrucht door Arische SS'ers.
Lebensraum
Nazi-term waarmee werd aangegeven dat het overbevolkte Duitsland nieuwe gebieden (levensruimte) nodig had om te kunnen bestaan.
Leibstandarte
Elitetroepen. Oorspronkelijk de lijfwacht van Hitler, groeide van gemotoriseerd infanterieregiment uit tot een Pantserdivisie.
Lend-Lease Act
Leen-pacht regeling (1941). Regeling waardoor geallieerde landen wapens 'leenden' van de Verenigde Staten.
Lichtenstein
Duits radar systeem aan boord van een nachtjager.
Luchtbrug
Verbinding door de lucht, met een belegerd of geblokkeerd gebied.
Luftschutz
Duitse maatregelen die genomen werden om onder andere steden en burgers te beschermen tegen luchtaanvallen.
Luftwaffe
Duitse luchtmacht.
LKP
Landelijke Knokploegen, Nederlandse verzetsorganisatie die zich voornamelijk bezighield met met gewapende overvallen op distributiekantoren, bevolkingsregisters en gewestelijke arbeidsbureaus. Ook overvallen met het doel materialen buit te maken en/of te vernietigen alsook arrestanten te bevrijden.
LO
Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers, zorgde onder andere voor onderduikadressen, distributiebonnen, geld, valse papieren en levensmiddelen.
M
Madagascar plan
Niet uitgevoerd plan dat erop gericht was om joodse burgers binnen het Duitse Rijk verplicht te laten immigreren naar het eiland Madagascar.
Maginotlinie
Franse verdedigingslinie aan de Frans-Duitse grens.
Maquis
Franse ondergrondse verzetsbeweging tijdens WO II.
Master Bomber
Gespecialiseerd toestel dat het markeren van het doelwit leidde en de bommenwerpers waar nodig corrigeert zodat de bommen zo dicht mogelijk op het doelwit vallen.
MIA
Missing in action,
MID
Militaire Inlichtingen Dienst.
Militair Gezag
Nederlands militair orgaan met bijzondere bevoegdheden op niet militair terrein (1944-1946).
Mobilisatie
Een leger in staat van oorlog brengen; de overgang van vredestoestand naar oorlogstoestand. Het Nederlandse leger werd gemobiliseerd op 29 augustus 1939.
Molotov-Ribbentrop Pact
Monsterverbond en niet-aanvalsverdrag tussen Nazi-Duitsland en de Sovjetunie in 1939 en waarin in het geheim Oost-Europa werd opgedeeld.
Molotovcocktail
Populaire benaming voor eenvoudige brandbom, bestaande uit een van een lont voorziene fles, gevuld met een mengsel van benzine of kerosine met (motor)olie. De verhouding is ongeveer 2/3 benzine en 1/3 olie. Als je alleen benzine zou gebruiken, vloeit het te snel uit. Olie laat het "plakken" en verhoogt zo de werking.
Moral bombing
Bombardementen gericht op de vijandelijke arbeiders en andere burgerbevolking. Het doel is hen te demoraliseren of hun moraal te breken en ze te bewegen tot een opstand tegen de autoriteiten.
Mortier
Kanon dat zijn granaten op korte afstand (via een zeer kromme baan) kan doen neerkomen.
Mulberryhaven
Kunstmatig door de geallieerden aangelegde havens in 1944 aan de kusten van Normandië. Deze havens bestonden uit caissons (drijvende betonnen bouwwerken) die dan op de plaats van bestemming werden afgezonken. Deze bleven in gebruik totdat havenplaatsen als Cherbourg en Calais veroverd waren. Lees meer...
Mussert-joden
De term die wordt gebruikt voor de joden die door Mussert of een andere nazi werden bewonderd vanwege hun maatschappelijke of wetenschappelijke betekenis. In totaal waren er 84 joden die deze naam toegekend kregen.
München, Akkoord van
Conferentie in 1938 tussen Hitler, Chamberlain, Daladier en Mussolini over Tsjecho Slowakije. Ter voorkoming van een Europese oorlog moest dit land het Sudetengebied afstaan aan Duitsland.
N
NAD
Nederlandse Arbeidsdienst, een eerst vrijwillige en later verplichte Werkinzet (Arbeitseinsatz) voor mannen en vrouwen in Nederland tijdens de Duitse bezetting.
Nacht und Nebel
Speciale strafklasse om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen.
Nationaal-socialisme
Een door Hitler opgestelde politieke ideologie, gebaseerd op de superioriteit van het Germaanse ras, het leidersprincipe en een fel nationalisme. Het was anti-democratisch en racistisch. De leer werd georganiseerd in de NSDAP. Het Nationaal-socialisme vormde van 1933-1945 het fundament van het totalitaire Hitler-Duitsland.
Nationalisme
Streven van een volk staatkundig onafhankelijk te worden of die onafhankelijkheid veilig te stellen.
Nazi
Afkorting voor een nationaal socialist.
Nazisme
Afkorting van nationaal-socialisme.
Nederlandsche Kultuurkamer
Op 25 november 1941 door de rijkscommissaris voor het bezette Nederlandse gebied, Arthur Seyss-Inquart, ingestelde overkoepelende vakorganisatie van allen die werkzaam waren op het gebied van kunst en cultuur.
Neurenbergse Wetten
Door Hitler, op de partijdag van 15 september 1935, afgekondigde wetten. De wetten bestonden onder andere uit bepalingen over huwelijken en geslachtsgemeenschap tussen joden en niet-joodse Duitsers. Joden werd het Duits staatsburgerschap ontnomen. Ook bekend als de rassenwetten.
NJS
Nationale Jeugdstorm, Nederlandse jongerenbeweging, 1934 tot 1945, georganiseerd naar voorbeeld van de Duitse Hitlerjugend en als nationaal socialistische tegenhanger van de padvinderij.
NSB
Nationaal Socialistische Beweging, Nederlandse politieke partij, die van 1931 tot 1945 heeft bestaan. De NSB huldigde de ideologie van het nationaalsocialisme. Presenteerde zich vanuit een anti-democratische gezindheid, niet als partij maar als een beweging en fungeerde ten tijde van WO2 als collaboratiepartij.
O
Oboe
Geallieerd radar geleide systeem, van begin 1943, om bommenwerpers naar hun doel te leiden.
Odessa
Organization der Ehemaligen SS Angehörigen, geheime organisatie van en voor oud SS'ers. Zorgde na de oorlog onder andere voor nieuwe identiteiten en huisvesting in het buitenland.
OKH
Ober Kommando des Heeres. Het Duitse opperbevel over het Heer.
OKL
Ober Kommando der Luftwaffe. Het Duitse opperbevel over de Luftwaffe.
OKM
Ober Kommando der Kriegs Marine. Het Duitse opperbevel over de Kriegsmarine.
OKW
Ober Kommando der Wehrmacht. Het Duitse opperbevel over de Wehrmacht (Heer, Luftwaffe en Kriegsmarine).
OD
Ordedienst, Nederlandse illegale organisatie die bestond uit voornamelijk oud-militairen, beroepsmilitairen, dienstplichtige militairen en geestverwante burgers.
Orpo
Ordnungspolizei, om de bevolking in het gareel te houden was er de Ordnungspolizei, vanwege de groene uniformen meestal Grüne Polizei genoemd.
P
Panzerfaust
Duits anti tank wapen gebruikt door de infanterie.
Paratroopers
Luchtlandingstroepen.
Pathfinder Force
Eenheid die voor de bommenwerpers uitvloog om het doelwit te vinden en het richtpunt met lichtkogels te markeren.
PIAT
Projector Infantry Anti Tank. Brits anti tank wapen voor gebruik door infanterie troepen.
PLUTO
Pipeline Underwater Transport of Oil, buizenstelsel onder de zee en door geheel Normandië (later zelfs door een groot gedeelte van West Europa) voor de bevoorrading van brandstof voor de geallieerden.
POW
Prisoner of war, krijgsgevange.
POWd
Died while prisoner of war, gestorven als krijgsgevangenen.
Proces van Neurenberg
Proces in 1946 van een geallieerd militair tribunaal tegen de belangrijkste vertegenwoordigers van het Nazi regime, die terechtstonden als oorlogsmisdadigers.
PB
Persoonsbewijs, identiteitskaart met pasfoto, vingerafdruk en persoonlijke gegevens als naam, adres, geboorteplaats en beroep. In april 1941 werden alle Nederlanders van vijftien jaar en ouder verplicht tot het bezit van een persoonsbewijs.
PBC
Persoonsbewijscentrale
POD
Politieke Opsporings Dienst, hield zich na de oorlog bezig met het opsporen van oorlogsmisdadigers.
Q
R
RADAR
Radio Detection And Ranging, systeem voor het met elektromagnetische golven vaststellen van de aanwezigheid, afstand, snelheid en richting van voorwerpen als schepen, vliegtuigen enz.
Radio Oranje
Radiozender gericht op het bezette Nederland, die gedurende WO2 vanuit Engeland uitzond.
RAF
Royal Air Force, Britse luchtmacht
Razzia
Georganiseerde drijfjacht op een groep mensen. Dat konden joden zijn, maar ook onderduikers of andere groeperingen.
Regiment
Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van één wapensoort.
RAD
ReichsArbeitsDienst, in Nazi-Duitsland, ingevoerde arbeidsdienst (1935) voor mannen tussen de 18 en 25 jaar.
Rijkscommissaris in Nederland
Arthur Seyss-Inquart, de hoogste vertegenwoordiger van het Duitse gezag tijdens de bezetting in Nederland.
RSHA
Reichssicherheitshauptambt, centrale inlichtingen en veiligheidsdienst van het Derde Rijk
RAD
Reichsarbeitsdienst, organisatie die door nazi-Duitsland was opgezet om de werkloosheid terug te dringen, analoog aan de werkverschaffing die in Nederland was opgezet. Tijdens WO2 werd de Reichsarbeitsdienst ingezet ter ondersteuning van de Wehrmacht.
Razzia
Grootscheepse door politie of militairen georganiseerde zoekactie of drijfjacht op Joden, onderduikers en arbeidskrachten.
RvV
Raad van Verzet, links georiënteerde verzetsorganisatie, vooral gericht op het plegen van sabotage.
SHAEF
Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force, het geallieerde opperbevel in West-Europa, na de landing in Normandië.
S
SD
Sicherheitsdienst, de nationaal-socialistische inlichtingen en (contra)spionagedienst van de SS.
SIPO
Sicherheitspolizei, samenvoegingsverband van Gestapo en Kriminalpolizei.
SMERSH
Te vertalen als "Dood aan Spionnen"; een in 1943 opgerichte contraspionage eenheid van het Rode Leger. De belangrijkste taak was het veiligstellen van gebieden waar het Rode Leger opereerde door partizanen, saboteurs en spionnen te bestrijden en de arrestatie van verraders, deserteurs, spionnen en criminelen.
SOE
Special Operations Executive. Britse organisatie uit WO II die zich bezighield met geheime operaties en spionage. Een van zeven geheime organisaties die door de Britse regering tijdens WO II in Engeland werd opgericht.
Spoorwegstaking
Deze werd op 17 september 1944 via de radio afgekondigd en ingewilligd door het Nederlandse spoorwegpersoneel. De spoorwegstaking diende ter ondersteuning van het geallieerde plan Market Garden, maar bleef tot de bevrijding.
SS'er
Lid van de in 1925 in Duitsland opgerichte paramilitaire organisatie binnen de nazipartij, oorspronkelijk de persoonlijke lijfwacht van Hitler. De groepering groeide uit tot wat de nazi's beschouwden als een elite-eenheid. De SS had haar eigen kentekens, uniformen en militaire rangen. Het symbool van de SS bestaat uit een gestileerde, dubbele bliksemschicht, de zogenaamde Sig-rune.
SS-Verfügungstruppe
Parate troepen van de SS, die onder andere werden ingezet voor de onderdrukking van gewapende opstanden. Deze eenheden streden ook aan de zijde van de Wehrmacht tijdens de inval van Polen in september 1939. De SS-Verfügungstruppes (SS-VT) vormden de basis van de uiteindelijke Waffen-SS die in 1939 werd opgericht vanuit de SS-VT, de Totenkopfverbände en de Leibstandarte Adolf Hitler.
SA
Sturmabteilung, (ook wel SA of Bruinhemden genoemd) was een door Hitler in 1921 opgerichte beschermingsdienst (knokploeg) met in eerste instantie de taak om partijvergaderingen van de NSDAP te beschermen tegen politieke tegenstanders en als neventaak het intimideren van politieke tegenstanders.
SS
Schutzstaffel, machtige organisatie binnen het Derde Rijk, met als oorspronkelijk doel de beveiliging van Hitler en andere nazi's, maar al snel werd de SS ingezet voor diverse militaire-, veiligheids- en politiedoelen. De SS bewaakte onder andere de concentratiekampen en bemanden Einsatzgruppen. De militaire tak van de SS was de Waffen-SS.
De groepering groeide uit tot wat de nazi's beschouwden als een elite-eenheid. De SS had haar eigen kentekens, uniformen en militaire rangen. Het symbool van de SS is een gestileerde dubbele bliksemschicht, de zogenaamde Sig-rune.
Stahlhelm
Benaming voor de helm die Duitse militairen droegen gedurende WO II.
Swastika
Hakenkruis.
T
Tobruk
Kleine bunker. Meestal door één soldaat met een machinegeweer bemand, maar er bestonden ook grotere tobruks waar een kanon of mortier in was geplaatst.
Todt, Organisation
Een soort militair gestuurd arbeidsleger. Tijdens WO II legde deze organisatie onder andere de Atlantikwall aan en droeg ze zorg voor het herstel van de door bombardementen beschadigde verbindingen. In de bezette gebieden werd de organisatie berucht door het gebruik van dwangarbeiders.
Totalitarisme
Politiek systeem waarin het individu geheel en al onderworpen is aan dat systeem, ook in zijn/haar privéleven.
Totenkopfverbände
Speciale formatie binnen de SS voor de bewaking van concentratiekampen.
Tweefrontenoorlog
Toestand die ontstaat als een land aan twee grenzen of in twee verschillende gebieden oorlog moet voeren. Duitsland had tijdens beide wereldoorlogen het west- en het oostfront, gedurende WO II had Duitsland zelfs een Driefrontenoorlog met als zuidfront het Middellandse zeegebied en Noord-Afrika.
U
U-boot
Duitse benaming voor onderzeeboot; hebben tot in 1943 een belangrijke rol gespeeld.
ULTRA
Britse inlichtingendienst tijdens WO II.
V
V-wapens
In het Duits: Vergeltungswaffen. De geheime wapens die Hitler aan het eind van WO II de overwinning moesten bezorgen. Operationeel waren de V1 (vliegende bom) en V2 (raketwapen).
Vazalstaat
Staat die sterk afhankelijk is van een andere staat (Tijdens WO II was Hongarije bijvoorbeeld een Duitse vazalstaat).
VE-Day
Victory in Europe Day. De dag waarop nazi-Duitsland definitief capituleerde (8 mei 1945).
Vergeten front
Benaming voor de Britse strijd in Birma.
Vernietigingskamp
Kamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog grote groepen mensen (voornamelijk Joden en zigeuners) door de SS werden geliquideerd door middel van vergassing. Auschwitz, Treblinka en Majdanek zijn drie voorbeelden van vernietigingskampen.
Versailles, Vrede van
Ter afsluiting van WO I, gesloten tussen de geallieerden en het verslagen Duitsland. Voor Duitsland hield dit in: herstelbetalingen, gebiedsafstand van onder andere Elzas-Lotharingen en de Poolse Corridor, verlies van koloniën, ontmanteling en inkrimping van de strijdkrachten.
Vestzakslagschip
In het Duits: Panzerschiff. De type-aanduiding voor oorlogsschepen van de Duitse marine die formeel voldeden aan de voorwaarden (bijv. betreffende de waterverplaatsing) die Duitsland na de Eerste Wereldoorlog waren opgelegd. In feite echter hadden ze, door toepassingen van nieuwe vindingen op het gebied van pantsering, bewapening en voortstuwing, een grotere gevechtskracht dan de tonnage deed vermoeden.
Vichyregering
Regering in het onbezette deel van Frankrijk gevestigd te Vichy. Deze regering collaboreerde met de Duitsers. In 1943 werd Frankrijk geheel door Duitsland bezet.
VJ-Day
Victory Japan Day. Dag van de overgave van Japan aan de geallieerden (2 september 1945).
VNV
Vlaams Nationaal Verbond, politieke nationalistische partij opgericht in 1933. Had als doelstelling om Vlaanderen samen te voegen met Nederland. In WO II collaboreerde het VNV met de Duitse bezetter.
Voedselbonnen
Bonnen waarmee men (door de bestaande voedselschaartse) gerantsoeneerde hoeveelheden etenswaar kon krijgen.
Volk en vaderland
Het dagblad van de NSB.
Volkenbond
Internationale volkerenorganisatie voor samenwerking en veiligheid (1920-1941). De bond was gevestigd in Genève, in het altijd neutrale Zwitserland. In de dertiger jaren kon zij weinig uitrichten tegen het agressieve optreden van Japan (Mantsjoerije), Italië (Abessinië) en Hitler. De Volkenbond was in feite de voorganger van de Verenigde Naties.
Volksdeutscher
Benaming voor etnische Duitsers buiten de grenzen van het Derde Rijk.
Vuurstorm
Spontaan ontstaan in juli 1943 in Hamburg. Dit was het ultieme doel van elk bombardement. De vuurstorm was niet meer te blussen en verbrandde alles wat op zijn pad kwam. Er zijn aan de grond temperaturen gemeld van 800-1.000 graden Celsius en windsnelheden van 240 km/uur, dus van dubbele orkaankracht. Het lukte Bomber Command slechts enkele keren om de gewenste vuurstorm te ontketenen, namelijk in Hamburg op 27 juli 1943, Kassel op 22 oktober 1943, Darmstadt op 11 september 1944 en Dresden op 13-14 februari 1945. Bomber Command nam altijd de middeleeuwse stadscentra (Altstadt) als doelwit vanwege de hoge houten gebouwen en de smalle straten.
W
WA
Weerafdeling, knokploeg van de NSB, opgericht in 1932. In 1935 verboden, maar tijdens de Duitse bezetting heropgericht.
Waffen-SS
Benaming voor de militaire tak van de SS.
Wannseeconferentie
Een conferentie aan de Wannsee (20 januari 1942) waarbij de Nazi's definitieve afspraken maakten over de uitroeiing van de joden in Europa (Endlösung).
Wehrmacht
De Duitse gewapende strijdkrachten, weer onderverdeeld in Heer (landmacht), Luftwaffe (luchtmacht) en Kriegsmarine (marine).
Weimarrepubliek
Benaming voor de Duitse republiek van 1919 tot 1933. Hitler maakte een einde aan de Weimarrepubliek en stichtte het Derde Rijk.
Westwall
Ook wel Siegfriedlinie genoemd, de Duitse verdedigingslinie aan de Frans-Duitse grens.
WIA
Wounded In Action.
Wolfpack
Strategie gebruikt door Duitse duikboten waarbij een geallieerd konvooi gezamenlijk werd aangevallen.
Wolfschanze
Hoofdkwartier van Adolf Hitler in Oost-Pruisen.
Würzburg
Duitse korte afstandsrader. Werd gebruikt voor de sturing van zoeklichten, FLAK en het begeleiden van nachtjagers.
Wehrmacht
Duitse defensiemacht: Heer (Landmacht), Luftwaffe (Luchtmacht) en Kriegsmarine (Marine).
WHN
Winterhulp Nederland, nationaalsocialistische hulporganisatie voor behoeftige Nederlanders, die tijdens WO2 alle maatschappelijke hulpverlening zoals verleend door de overheid, particuliere en kerkelijke organisaties moest overnemen. Opgericht door de Duitsers op 22 oktober 1940.
X
Y
Yad Vashem
Israëls nationale Holocaustmonument, waar naast Joodse slachtoffers en verzetshelden ook niet-Joodse helpers van Joden tijdens WO2 geëerd worden. Deze niet-Joodse helpers worden Rechtvaardigen onder de Volkeren genoemd.
Z
Zionisme
Joodse beweging die streeft naar terugkeer van de joden naar (Zion / Sion) en stichting van een joodse staat in Palestina.
Zyklon-B
Het gifgas dat in de Duitse vernietigingskampen werd gebruikt om voornamelijk joden te vermoorden.