SS-ring

Tijdens een opening van de bunker kwam er een mevrouw met een gift bij de bunker. Het was een SS-ring die zij van een Duitser in haar hand gedrukt had gekregen op zijn terugtocht naar de Heimat (of wat daar nog van over was). De ring heeft inmiddels een plekje in het museum gekregen.

De SS, Schutzstaffel, was een op militaire leest geschoeide organisatie van de NSDAP (Nationaal Socialistische Duitse Arbeiderspartij). In 1924 ontstaan als keurtroep uit de SA, Sturmabteilung, die was opgericht met als taak de leiders van de NSDAP te beschermen. Bij de werving van leden waren strenge criteria naar “ras”.

De SS kreeg naar verloop van tijd een veiligheidsfunctie. Onderdeel van de SS was de SD, Sicherheidsdienst, een politiek inlichtingenapparaat. Al voor de oorlog was er een SS-afdeling met een zuiver militaire taak, de Waffen-SS. In oorlogstijd werd de Waffen-SS sterk uitgebreid en vormde zij de fanatieke kern van de Duitse landstrijdkrachten. De SS is berucht geworden door misdaden gepleegd in concentratiekampen en bij zuiveringsacties achter het front. In Nederland richtte de NSB-leider Anton Mussert in 1940 de Nederlandse SS op. Haar orgaan was het weekblad “Storm”.

Collectie Stichting Alkmaar '40-'45

Hiernaast de begeleidende brief bij de ring, opgesteld door mevr. Schuit Dorrestijn.