Cornelis Barend Termaat & Dorothea Johanna Berendina Bartelds

Op 8 januari 1990 erkende Yad Vashem Cornelis Barend Termaat en zijn vrouw Dorothea Johanna Berendina Termaat-Bartelds als Rechtvaardigen onder de Volkeren

Op 20 juni 1943 begeleidde Robert van Amerongen, Elisabeth (Betty) Veronica de Vries (1923-1987) naar het huis van een gezin in Alkmaar. Zij kreeg daar een veilig onderkomen bij Cornelis Barend (Cor) (1918-2000) en Dorothea Johanna Berendina (Dori) (1920-2005) Termaat. Toen hij voor de rest van de familie van Betty, (ouders, twee broers en een zusje) ook een adres had gevonden, hoorde hij van hun buurvrouw dat zij inmiddels allemaal door de Duitsers opgepakt waren.
Na de bevrijding hoorde Betty dat zij op 2 juli 1943 in Sobibor zijn vermoord.

Het duurde niet lang voordat er meer joodse onderduikers, Mau en Hetty Klijnkramer met hun zoon Rudi, hun toevlucht vonden bij de Termaats.

Cor had gewerkt als leraar in Egmond aan Zee, tot het dorp werd geëvacueerd. Omdat hij daarmee werkloos werd, liep hij gevaar te worden opgepakt voor dwangarbeid. Hij nam daarom een kantoorbaan in Alkmaar. In 1944 ging Cor ondergronds en verhuisde hij naar Breda.

Mau, Hetty en Rudi Klijnkramer, en Betty de Vries overleven.

Foto in het stadshuis van Alkmaar van Peter Termaat (1914), vader Cornelis B. Termaat (1886) and Cornelis B. Termaat (1918) in pak met hoge hoed bij het huwelijk van zoon Cornelis Barend Termaat op 13 april 1944.

Bron: GrandValleyStateUniversity

De broer van Cornelis Termaat, Peter Termaat, en zijn vrouw Adriana boden ook onderdak aan een aantal Joodse onderduikers. Op een gegeven moment boden ze onderdak aan een familie van acht die gevlucht waren uit een Duitse stad nabij de grens.
Peter en Adriana waren erg actief in het verzet: ze waren betrokken bij het publiceren van illegale kranten (waaronder Trouw) en bij het vervalsen van voedselbonnen en persoonsbewijzen. Jacob Lobatto heeft tot december 1943 bij Peter en Adriana Termaat in Broek op Langedijk ondergedoken gezeten. Peter heeft zelf twee keer moeten onderduiken vanwege verraad en wist zo de oorlog te overleven.

De vader van Cornelis Termaat, die ook Cornelis heette, was in 1945 commandant van het Interneringskamp Westerweg. In dit voormalige kamp van het Nederlandse leger, werden politiek delinquente vrouwen geinterneerd.

Graf van Cornelis Barend Termaat en zijn vrouw Dorothea Johanna Berendina Termaat-Bartelds op de Gemeentelijke Begraafplaats Westerweg

Bron: online-begraafplaatsen.nl

Foto van de staf van het Interneringskamp Westerweg in Alkmaar, met Cornelis Termaat en zijn vrouw Hendrika Termaat-Harms, zittend in het midden voor (bij de strepen). Foto is genomen na de Duitse capitulatie.

Bron: GrandValleyStateUniversity