78) Westerweg 338

Louise Snitslaar

* 14-10-1881 Amsterdam

† 28-01-1944 Auschwitz - 62 jaar

Louise Snitslaar‏‎, geboren ‎14 okt 1881 Amsterdam, vermoord ‎28 januari 1944 Auschwitz‎, 62 jaar. Louise was een dochter van Abraham Snitslaar en Henriette Metz. Ze woonde vanaf 1908 zelfstandig in Amsterdam in de Joh. Verhulststraat 113 huis. Louise Snitslaar was lerares Engels. Ze promoveerde in 1934 te Groningen op Sidelights on Robert Browning's "The ring and the book".

In de zomer van 1942 waren in Amsterdam de transporten naar Westerbork begonnen. In oktober 1942 werden bijna 12.000 joden uit Nederland weggevoerd; het was de eerste en grootste piek in de deportaties. De tweede piek was tussen maart en juli 1943. Vanaf dat moment doken de meeste joden onder.

In het voorjaar van 1943 vroeg de joodse Louise Snitslaar hulp bij onderduiken aan een collega Engels van de vader van Bob van Amerongen. Ze was de eerste die met dit verzoek bij Bob van Amerongen aanklopte. Bob zocht samen met zijn moeder naar onderduikadressen in de omgeving van Alkmaar. Haar lerarenboekje met alle adressen van collega’s en leerlingen was hiervoor een belangrijke informatiebron. Bob ging voor Louise eerst naar Frits Kuiper, een bekende doopsgezinde dominee. Hij woonde met zijn echtgenote in een grote villa in Heiloo. Bob had goede hoop op succes want deze dominee had het gezin Van Amerongen uit solidariteit opgezocht toen ze naar Amsterdam moesten vertrekken. Tot zijn ontsteltenis werd hij met smoezen afgewimpeld: “Wat zou de bakker niet zeggen als hij plotseling voor een heel brood kwam”. En “het was toch niet fris om de was op zolder te moeten hangen.” Bob wees de dominee nog op zijn christenplicht. Maar het mocht allemaal niet baten.

Snitslaar kreeg uiteindelijk onderdak bij Arie Eriks aan de Westerweg 338 in Alkmaar. Een kleinbehuisde journalist met kinderen, die als redacteur in dienst was van de Alkmaarsche Post. Zij leefde daar onder een valse identiteit: Hester Elisabeth van Lokhorst, geboren op 7 juli 1879 te Den Haag.

Met Louise Snitslaar liep het uiteindelijk slecht af. Zij correspondeerde met een boekbindster, Lieske Menalda. Toen Menalda werd opgepakt, werden in haar huis brieven met Snitslaars onderduikadres gevonden. Daardoor werd Snitslaar op 13 december 1943 door de agenten Ten Bentzel, Van der Burg en Van der Struys opgepakt in de woning van Arie Eriks.

De Alkmaarse psychiater Hoeneveld deed nog een poging haar vrij te krijgen. Hij belde met de plaatselijke hoofdcommissaris Walraven en gaf hem in het Duits de opdracht haar onmiddellijk te laten gaan. Het was echter te laat, ze zat al in de Euterpestraat in Amsterdam. Daar zijn zij achter haar ware identiteit gekomen. Zij ging direct op transport naar Auschwitz waar ze werd vermoord. De journalist Arie Eriks ontsprong de dans door direct onder te duiken.