58) Rozenstraat 24

Siegfried Trijbetz

* 26-12-1906 Alkmaar

† 16-07-1943 Sobibor - 36 jaar

Ada Trijbetz-Dassi

* 13-03-1913 Amsterdam

† 16-07-1943 Sobibor - 30 jaar

Huwelijk van Siegfried en Ada

Bron: Joodsmonument.nl, placed by Elburg Barend

Portret bij artikel over Ada Dassy in dagblad het Volk van 12 december 1933

Aankondiging van artisten die op oudjaarsavond 1932 optreden bij de Vara radio met onder meer Ada Dassi

Siegfried (Frits) Trijbetz, zoon van Levie Trijbetz en Rosalchen Jakob (zie Julianastraat 5), is geboren op ‎26 december 1906 in Alkmaar. Hij was winkelbediende manufacturen en koopman in papierwaren. Hij trouwde op 1 mei 1940 te Alkmaar met Ada Dassi (Dassy), geboren op‎ 13 maart 1913 in Amsterdam. Ada kwam uit een artistieke familie: haar vader (Lion Dassi) was clown en theaterexploitant, haar oom was variété-artiest. Ada is ook een getalenteerd artieste: al voor haar trouwen schrijft en musiceert zij en begeeft zij zich in deze kringen in Amsterdam. Ze speelde uitstekend piano. Haar moeder was Keetje Dassi-Dassi.

Hun huurhuis wordt eind februari 1942 door de Duitsers gevorderd en Siegfried en Ada worden gedwongen te vertrekken naar Amsterdam. Daar zijn ze waarschijnlijk bij de ouders van Ada ingetrokken. Ze zijn in Amsterdam opgepakt en beiden gaan op 10-07-1943 naar Westerbork, barak 67. Op 13-07-1943 werden ze samen op transport naar Sobibor gezet, waar ze drie dagen na aankomst zijn vermoord.

Over Ada:

"Vleugelvirtuoze met eigen jazz-composities" kopte dagblad het Volk op 12 december 1933, daags voor Ada haar debuut zou maken bij de VARA radio. De Radiogids vergelijk haar met de Zuidafrikaanse pianiste Raie da Costa en geeft een omschrijving van haar loopbaan tot dat moment. Afkomstig uit een 'artistengeslacht', haar vader Lion Dassi coachte haar toen ze jong was. Daarna ging ze lessen bij Daaf Wins, pianist en later ook dirigent van de Vara Notenkrakers, om vanaf haar 15e jaar in de leer te gaan bij Jaap Spaanderman aan het Muzieklyceum in Amsterdam. Zij ontdekte tijdens haar conservatoriumtijd dat cabaret-achtig repertoire haar aansprak. Zij studeerde af met klassiek werk, o.a. de Ballade van Chopin, maar ook de Rhapsody in Blue van George Gershwin. Zij trad in de zomer van 1934 op met Louis Davids, die destijds jong talent coachte en op liet treden in het Kurhaus in Scheveningen. Zij parafraseerde op liedjes, speelde piano en zong erbij. Op een wals die zij gecomponeerd had toen ze pas 14 was, maakte Louis Davids het liedje: "Mijn gedachten zijn voor jou". Ook de cabaretier Kees Pruis zong op een tekst van haar "Ik zou van je kunnen houden" een foxtrot die hij ook voor de VARA zong en is vastgelegd op een plaat van Homocord. Ze schreef volgens de Radiogids tussen de 60 en 70 composities, waarvan een In memoriam voor J. Dreissen bewaard is in het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag. De partituur van de wals van Louis Davids is bewaard in het muziekarchief van de omroep. Zij was ook actief als dirigente, als kapelmeester bij de Bouber's voorstellingen van de Jantjes en Het huishouden van Jan Steen. De recensies van haar optredens getuigen van een groot muzikaal talent.

Bron: Dagblad het Volk, 12 december 1933

Kees Pruis zingt over Ada DassiRechts een reportage over een optreden van Ada Dassi in maart 1940 in Hoorn samen met Heintje Davids

Bron: Nieuwe Hoornsche Courant, dinsdag 26 maart 1940

Herdenkingsstenen voor Siegfried Trijbetz en Ada Trijbetz-Dassi, Rozenstraat 7, Alkmaar

Bron: Stichting Herdenkingsstenen Joods Alkmaar