73) Spoorstraat 25

Max Vlessing

* 30-05-1915 Leeuwarden - overlevende Thersienstadt

Max Vlessing is een zoon van Salomon Vlessing en Johanna Schott‏. De familie van Max Vlessing komt van Texel, maar hijzelf is geboren in Leeuwarden. Later is hij met zijn ouders en twee zussen verhuisd naar Alkmaar.

Max was reiziger in zakken en dekkleden en auto-instructeur. Bovendien was hij klusjesman voor de Joodse Raad in Amsterdam. Daar ontmoet hij Mientje Vomberg, 29 september 1912 Amsterdam, dochter van Leon Vomberg en Eva Johanna van Dijk, die daar werkte als secretaresse. In 1942 wordt hij opgepakt en komt op 1 maart 1943 in het interneringskamp in Barneveld. Dit kamp is ondergebracht in Huize de Schaffelaar, een 19e eeuws kasteel dat dan al een poosje leegstaat, en de dependance Huize De Biezen. Hier worden "verdienstelijke Joodse Nederlanders" ondergebracht, die op de zogenaamde Lijst Frederiks staan. Het betreft voornamelijk wetenschappers, kunstenaars, musici, artsen en industriëlen, maar ook mensen met de juiste connecties.

De hoge Duitse beschermheer van de lijst Frederiks, Fritz Schmidt, overlijdt in de zomer van 1943. Al snel dringt Rauter, de hoogste SS-er in Nederland, erop aan dat de Barnevelders zo snel mogelijk naar het oosten moeten worden afgevoerd. Eind augustus bemoeit Berlijn zich er ook mee, dan stuurt Adolf Eichmann het bericht dat de 'zogenaamde beschermde Joden' naar Bergen-Belsen moeten. Maar Seyss-Inquart wil de belofte dat deze Joden zijn vrijgesteld van deportatie niet helemaal breken. Daarom komen ze eerst in Westerbork terecht. Zo ook Max, die op 29 april 1943 aankomt in Westerbork, barak 85. Ook in Westerbork blijven de Barnevelders lang vrijgesteld van transport. Tijdens zijn verblijf in Westerbork ontmoet hij Mientje, zij trouwen op 26 november 1943. Op 4 september 1944 wordt het echtpaar op transport gesteld naar Theresienstadt, zoals met de meeste Barnevelders gebeurde. Ook in Theresiënstadt heeft de groep een beschermde status, de meesten van hen overleven de oorlog. Max en Mientje werd op een gegeven moment verteld dat zij met anderen konden vertrekken naar Zwitserland in een gewone trein, geen beestenwagens. Ze kregen te eten, werden volgestopt met vitamines en de vrouwen moesten zich opmaken. Het bleek dat ze werden geruild tegen medicijnen.

Ze kregen samen drie kinderen:

  1. Odette Vlessing‏‎

  2. Anja Vlessing

  3. Nimrod Vlessing, ‎29 jan 1946 Nazareth, ‎19 maart 1949

Huize de Schaffelaar en een diner in Huize De Biezen.

Bron fotos: Omroep Gelderland