60) Wilhelminalaan 22

Juda Barend van Amerongen

* 12-08-1884 Amsterdam - overlevende

Henriëtte Elisabeth van Amerongen-Dekkers (niet Joodse afkomst)

* 21-01-1897 Amsterdam - overlevende

Hans van Amerongen

* 26-09-1922 Alkmaar - overlevende

Robert van Amerongen

* 11-02-1924 Alkmaar - overlevende

De niet-Joodse Henriëtte Elisabeth van Amerongen-Dekkers doceerde Nederlands en Juda Barend (Jules) van Amerongen doceerde Engels. Beiden zijn leraar op het Murmellius in Alkmaar. De familie Van Amerongen ondervond al snel de consequenties van de Duitse bezetting. Jules van Amerongen werd eind november 1940 van het Gymnasium gestuurd, want alle joodse ambtenaren, inclusief docenten en hoogleraren, uit hun functies ontheven. Bob verliet uit protest de school. Na de oorlog komt Jules terug op het Murmellius.

In Amsterdam werd de familie Van Amerongen eerst medisch gekeurd. Daarna trokken de Van Amerongens in bij familie. Vader en moeder Van Amerongen bij tante Lien in de Van Eeghenstraat, Bob en zijn zus Hans bij zusters van Henriëtte van Amerongen in de Lekstraat. Bob wond zich op over hun nieuwe omstandigheden. Ineens was hij in een drukke stad, met ‘overal huizen, aanplakbiljetten met soldaten, stampvolle trams’. Liever fietste hij in de buurt van Alkmaar door de polder of maakte hij een wandeling langs het strand.

Al vrij snel vertrok mevrouw Van Amerongen met haar kinderen weer uit Amsterdam. Ze namen hun intrek in een klein bovenhuis in Heiloo. Hier zat mevrouw Van Amerongen dichter bij haar werk in Alkmaar. Ondertussen probeerde Lau Mazirel, een Amsterdamse advocate die betrokken was bij verzetswerk, het huis in Alkmaar terug te krijgen. Mazirel raadde Bobs ouders aan uit elkaar te gaan. Dit zou de kans op teruggave van het huis en behoud van moeders baan vergroten, terwijl vader volgens Mazirel het voordeel van een gemengd huwelijk (een zogeheten Priviligierte Mischehe) met kinderen zou behouden. In 1942 scheiden Henriëtte en Jules. Hoe konden ze weten dat het achteraf beter was geweest om niet te scheiden?

Juda komt op 25-05-1943 in Westerbork, barak 63. Getrouwd, huwelijk op 27-10-1920 in Alkmaar, maar bij aankomst in Westerbork is hij alleen. Hij is gescheiden en heeft alimentatieplicht voor twee minderjarige half-Joodse kinderen.


http://getuigenverhalen.nl/interview/interview-01-1-bob-van-amerongen