Bergerhof

De woonwijk Bergerhof werd gebouwd om vluchtelingen uit Den Helder te huisvesten. Daarmee waren in 1942 evacués uit Den Helder de eerste bewoners van de Bergerhof.

Bergerhof is een kleine woonwijk in Alkmaar, precies gelegen tussen het Bergermeer en het treinstation. De woonwijk ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog, 1941-1942, aan wat toen de rand van de stad was. De wijk was met name bestemd om mensen vanuit Den Helder op te vangen die op de vlucht waren, vandaar ook dat de wijk in de volksmond Heldersebuurt genoemd wordt.

Den Helder is in de Tweede Wereldoorlog een van de zwaarst gebombardeerde steden van Nederland. De marinewerf Willemsoord en de schepen die in het Marsdiep voor anker liggen zijn het belangrijkste doelwit, maar ook het centrum wordt hard getroffen door bombardementen, aanvankelijk door de Duitsers en later de geallieerden.

Als op 14 mei 1940 de capitulatie is getekend, is voor velen de oorlog voorbij, maar voor Den Helder begint die pas, want op de avond van de 14e mei vallen er vele bommen op de stad en op 24 en 25 juni valt er weer een bommenregen. De volgende dag begint de evacuatie. De bevolking verspreidt zich over een groot deel van Noord-Holland, waaronder Alkmaar.

Bron: fotos.serc.nl

Op 18 september 1941 werd de bouwvergunning afgegeven voor de bouw van de Bergerhof; in het tweede deel van 1942 waren alle woningen gereed. 


Bron: archief wijkvereniging Bergerhof